MaTa MeNCiLeNg Ke BlOg CiK NaDea

Saturday, March 26, 2011

Daging Black Pepper Cik Nadea


Hai u ols! Hari nie sayep nak masak daging black pepper. Suke sangat la dengan ini lauk. Lagi suke biler layan pedas kawkaw black pepper tuh. Sampai  nangis pon tape lah. Hehehe. Kononkonon boleh kuros la layan pedas tuh an. Gomox jep lagik. Huuuu. So, Cik Nadea saje la tergedik nak share resepi poyopoyo die. Layan je la ye. Jom g dapur.

Ha nie ingredients and steps nye:

  1. Mulemule u ols prepare bawang merah 2 ulas, bawang putih 2 ulas, bawang besar separuh (berape banyak bawang daaaa), cili padi 8 biji dan halia. Kalo rajin tumbok la bahanbahan nie. Oleh sebab sayep ni maleh so hirishiris aje pon boley. Janji konyang. 
  2. Pastu, ready juge sayursayur berkaitan macam bunga kobis dan carrot. Daun sup digunakan sebagai pewangi instead of daun limau purut (susah kot nak carik daun limau purut kat kedai haih!). 
  3. Next, main item is daging. Can also be replaced by ayam, itik, kamben gurun, ikan, beskal dan sebagainye yang korang suke makan. Daging tuh kalo agakagak u ols nak bagi orang xdep gigi rebus la dulu. Air rebusan daging tuh t bley gune tok masak. Lagi sedap. Huhu kalo malas pon xpe la. Xpakse pon. Option jep. 
  4. Ok now kite nak masak la ni. Ready frying pan. Masukkan minyak 2 sudu besau. Xpayah banyak jage kesihatan jantung anda ye.
  5. Bile minyak dah panas. Tumiskan segale jenis bawang, cili dan halia sampai ghaughau bau dia. 
  6. Pastu masukkan air rebusan daging tadi. Kalo xde, air paip pon boleh la. Sebab kite nak buat kuah die nie.
  7. Pastu, masukkan 4 sudu besau sos tiram. Depend kat u ols la cam ne nak pekat die tuh. Pandaipandai la nak ejas eks.
  8. Pastu masukkan daging. Tunggu la sampai air nak kering tuh pastu baru masukkan sayur, garam secukop rase, pak aji ke dan paling utama. Black pepper. Masukkan dalam 1 sudu besau. Kang banyakbanyak pahit plak.
  9. Gaulgaul. Ha dah siap pon. Dah boley hidang. Hiashias ket ngan daun sup. Senang kan? Huhu.
So, selamat mencube. Nyumnyumnyum!

No comments:

Post a Comment