MaTa MeNCiLeNg Ke BlOg CiK NaDea

Wednesday, March 23, 2011

Sambal Ikan Bilis Cik Nadea Yaw!


Haaaa this one is my favourite! I like to cook and eat this sambal ikan bilis. Boleh jugak kalau nak panggil saya sifu resepi nie. Jarang failed. Insyaallah. Hehehe. This dish you all can eat it with rice, bread, lempeng and so on yang sesuai la. Jangan la makan dengan bihun sup pulak. Macam pelik je an? Hehehe. Ok ok. Dah jom ke dapur.
 
So, here are the ingredients and the steps. Simple je.
  1. Ikan bilis. Agakagak dalam dua genggam. Basuhbasuh then goreng sampai garing. Up to you la nak rangup ke tak an. But for me it is better if it garing la. Crunchy gitu! 
  2. Kentang. Dalam 2 3 biji. Hiris nipisnipis. Ikot la nak bentukkan macam mane pon. Goreng jugak. Nak letak sayur moden macam carrot, bunga kobis pon boleh. Lagi bagus.
  3. Ready the onions for tumis process. Bawang merah 2 ulas. Bawang putih 3 ulas. (Saye memang suke letak banyak bawang sebab saye mengade! Hehe) cili padi kaler hijauhijau merah gitu dalam 15 biji. Ikot la if you all want it spicy or not. But my suggestion, jangan la pedas sangat. Cuz i got one solution to increase the spicy. Hehehehe. Then tumbuktumbuk la bawang tu dengan cili tuh. Jangan campur plak. Tumbuk cili asing tau awak! 
  4. Now ready the frying pan. Add cooking oil about 2 tea spoons. No need to put too much. Jaga kesihatan jantung anda ye. Hehehe. After the oil macam dah hothot gitu, tumis the onions. Sampai naik bau dia. Then masukkan cili. Jangan sampai hangus tau. 
  5. Masukkan air dalam setengah cawan untuk masak cili. Kang tak masak sakit perot pulak bagi yang tak biasa dengan pedas tu. Biarkan sampai air kering. Sambilsambil tu boleh la masukkan garam secukup rasa ye.  
  6. Once air dah kering baru la masukkan ikan bilis and kentang tu. Gaulgaul sampai sebati. Dah siap!!! Ha simple kan? If it not spicy enough, i suggest y’all put some black pepper. Sure spicy punye lah!
So, selamat mencuba tau chantekchantek sekalian! :)

No comments:

Post a Comment